Skrivena Istra

Na ovom izletu vodimo vas na manje poznata mjesta u Istri koja plijene pažnju svojom ljepotom i ne nalaze se na glavnim turističkim rutama. preporuča se istinskim ljubiteljima prirode i zaljubljenicima u avanture.

  • Tondolon i crkva sv.Petra – Zavjetna crkvica nalazi se na samom rubu stijene ispod koje je jedan bjegunac spasio glavu sakrivši se od potjere. Zavjetovao se da će na tom mjestu napraviti crkvu ako preživi.
  •  Sv.Foška i istarski kažuni – romanička crkva iz 10.st.,  mjesto za koje se smatra da ima iscijeljujuće moći, u blizini se nalazi mnoštvo kažuna,tipičnih istarskih poljskih kućica,izgrađenih u tehnici suhozida.
  • Beram i sv.Marija na križinah- malo mjesto  koje ima kontinuitet života od željeznog doba… U blizini se nalazi crkva Sv. Marija na križinah u kojoj se nalaze  najljepše istarske freske, uključujući i Ples mrtvaca, djelo Vincenta iz Kastva.
  • Uvala Blaz – izvor pitke vode i mjesto idilične ljepote na čijem su  toku nekada bili smješteni mlinovi. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, zbog sudjelovanja u pokretu otpora, mještani su raseljeni a mlinovi uništeni…
  • Kotle – mjesto poznato po mlinovima bilo je izuzetno važno za život lokalnog stanovništva, danas je jedno od omiljenih izletničkih destinacija u Istri.
  • Roč i Hum – Aleja glagoljaša – Roč i Hum dva su mala mjestašca u sjevernoj Istri. Od izuzetne su važnosti za očuvanje glagoljice (starog slavenskog pisma) u Istri. Zato se na putu od Roča prema Humu nalaze slova –spomenici glagoljske abecede podignuti u čast istarskih glagoljaša
  • gusarska spilja-Limski kanal- Prirodna spilja na obalama Limskog kanala pobudila je maštu lokalnom stanovništvu koji su mjesto Morgani , koje se nalazi u blizini, povezali s legendom o poznatom gusaru s Kariba. Nema veze s povijesnim činjenicama ali je prekrasno uređeno u gusarskom stilu i vrijedi posjetiti pogotovo s djecom.