Pula Fortification Tour

Obilazak pulskih fortifikacija nastao je kao ideja nekoliko entuzijasta i njihove velike želje da se sačuvaju i ožive sve one priče i mjesta zbog kojih je Pula danas grad.

Izlet uključuje obilazak utvrda Grosso, Valmaggiore, Zonchi i Pula fortification tour vojnim kamionom i pješačenjem kroz borovu šumicu uz stručno vodstvo.

Sastoji se od vožnje u vojnom kamionu od parkirališta željezničkog kolodvora do utvrde Grosso (Štinjan), za koje vrijeme vodič upoznaje izletnike s razdobljem Pule do dolaska Austrije, te počecima razvoja ratne luke Pula.

Slijedi šetnja do obalne utvrde Valmaggiore, uvale Zonki i istoimene utvrde koja je sudjelovala u potapanju francuske podmornice „Curie“. Posjetitelji će imati priliku čuti i zanimljivu priču o „Curie“, koja je nakon remonta uvrštena u flotu Austrougarske ratne mornarice i njenom zapovjedniku Georgu von Trappu o kojem je snimljen film „Moje pjesme moji snovi”.

Nakon ukrcavanja u kamion, odlazi se u razgledavanje utvrde Punta Cristo koja je bila najveća i najsnažnija utvrda K.u.K. tvrđavnog topništva.

Mogućnost posjete obližnjeg restorana s kvalitetnom ponudom istarskih jela.

Povratak je planiran nakon 3.5 sata od početka programa, na parkiralište željezničkog kolodvora. Ukoliko postoji interes, izlet je moguće organizirati biciklama ili quadovima (iza 18:30 h).

Izletnici su pokriveni osiguranjem za vrijeme vožnje kamionom