Putevima Željeznice

Ako volite vlakove i vožnju kroz živopisna sela, ovo je izlet koji će vas oduševiti. Vodimo vas na kratko putovanje šarenim vlakom koje su iscrtali grafiteri pod okriljem noći. Kao i svako mjesto na svijetu, i ova mala istarska nose svoje zanimljive i hrabre priče, koje ćete moći saznati na putu do Pazina. Na pazinskom željezničkom kolodvoru posjećujemo mali muzej nekadašnjeg radnika na željeznici, dragog gospodina Jove Aćimovića koji je nakon 40 godina sakupio i izložio svoje uspomene i priče.

Slijedi razgledavanja Pazina, srednjevjekovnog Kaštela, pazinske jame i okolne prirode. Ukoliko postoji želja – odlazak na zip line.

Vjerujemo da ćete nakon svega ovoga ogladniti pa vas vodimo na ručak u agroturizam  Dušani (1,5 km od Pazina).

„Od tada pa do danas mnogi su vlakovi prolazili ovom prugom. Od onih romantičnih garnitura s drvenim klupama u vagonima i radijatorima za grijanje na paru koja je dolazila iz parne lokomotive, do najmodernijih dizel motornih vlakova s klima-uređajima, razglasom i vrlo komotnim i udobnim sjedištima, pa i vagonima za spavanje.

 Svakako među svim tim vlakovima koji su prevozili najrazličitije ljude posebno mjesto zauzima Titov Plavi vlak koji je ovom prugom prošao mnogo puta.Za razliku od ostalih putničkih vagona koji su u to vrijeme bili uglavnom maslinasto zelene boje, lokomotive i vagoni ovoga vlaka bili su karakteristične modroplave boje. Zbog toga je dobio ime Plavi vlak, a popularno je još i nazvan Vlakom mira.“

Sjećanja jednog djelatnika željeznice – Ivan Brajković